Bananrepubliken Sverige

IPRED sista spiken i den färdigbyggda bananrepubliken Sverige...

 

Nu har IPRED lagen slått igenom. Dvs vem som helst får nu stämma dig på lösa grunder på oerhörda belopp helt utan att samhällets normala skyddsnät stödjer dig. Innan IPRED var Du tvungen att begå ett allvarligt brott där polisen stod för bevis insamlandet. Polisen är ju samhällets neutrala , ickepartiska och kritiska skyddsnät som gör den första filtreringen vid ett brott.

Dvs huvudlösa beskyllningar , felaktiga bevis sållades här bort innan det gick till domstol.

Innan IPRED var vi alla lika inför lagen. Som det är nu med IPRED så är det den som har pengarna och som kan köpa juristhjälp den som troligtvis vinner i Domstolen.

 

Visst kan man tycka att det inte är rätt att kopiera upphovsrättsskyddade verk. 

Men att ändra i lagen så kraftigt så att vanliga medborgare är helt rättslösa för att komma åt problemet med fildelning, ja det har flyttat Sverige från rättsstat till bananrepublik.

 

Rättegången mot piratebay har också hjälpt till att bygga den nya bananrepubliken.

Vad är det för skillnad mellan tex Google och Piratebay ? På båda söksidorna hittar man samma material. Dvs sk torrents filer som i stort sett en unik idientifierare dvs unikt namn på en fil.  Piratebay anklagar man och dömmer men man ser Google som en vän. För mig som tekniker är detta mycket märkligt.

 

Det finns förmildrande omständigheter mot ungdomen som fildelar.

Under hela min egen tonårsperiod på 80 talet så kostade tex en lp skiva 100-200 kr. Detta var så oerhört mycket pengar så att köpa en skiva var något som man kanske gjorde några gånger per år. Skivbolagen (inte artisterna) tjänade här väldigt mycket pengar. Hutlöst mycket. Inte blev det någon konkurrens heller som sänkte priserna. Vilket är mycket märkligt.

Istället lyssnade vi ungdomarn på radio och satt beredd med bandspelaren och spelade in så fort en bra låt kom. Dessa kassettband bytade man med kompissar.

Vad är då skillnaden mot idag ?  Vi på 80 talet var ju lika stora lagbrytare.

 

Jag kan alltså inte på något sätt tycka synd om skiv och film industrin. De har under hela min uppväxt skinnat min generation på pengar genom gnidigt att ta ut fantasisummor för film och musik. De har på olika sätt manipulerat konkurrensen  (pris samarbeten,bundit artister med kontrakt) så att denna inte skulle medföra att avanserna sjönk.

De har inte följt med i teknikutvecklingen alls. De har haft  minst 15 år på sig att omställa sin produktion till moderna distributionsätt på internet. Ett distributionssätt som definitivt är billigare och som utan merkostnad medför ett oerhört mycket större utbud och konkurrens. Detta har de totalt missat. Delvis pga sitt gnidiga mentalitet. Det är ju mycket svårare att motivera skyhöga priser för en digital kopia. 

De fåtal alternativ som testats har haft oerhört klumpiga drm skydd och väldigt dåligt utbud av media.

Jag har en enda gång betalt för en låt på internet. Fick den aldrig att fungera pga det idiotiska DRM skyddet. Inte fick jag pengarna tillbaka heller. 

Egentligen behövs ju inte skivbolagen längre eftersom varje artist lätt sätter upp sitt eget skivbolag på nätet. Skivbolagen är alltså en förhistorisk dinosaurie som inte har någon reel existensrätt i det moderna samhället. 

Numera kan även de artister som producerar lite smalare musik börja leva på sin produktion. De behöver nu inte ett skivkontrakt med ett skivbolag som knycker 99% av inkomsten. Tvärtom kan de via internet nå ut till hela världen inom några musklick och data sekunders tidsrymd. Helt utan mellanhänder som skinnar dem.

 

Efter IPRED och rättegången mot Piratebay så lovar jag härmed högtidligt:

Jag kommer aldrig mera att gynna ett skivbolag. Jag tänker endast köpa musik från de artister som själva säljer sina skivor eller nedladdningsbara låtar. Där hela intäkten endast går till artisten, konstnären själv. 

Jag tänker bli helt osynlig på nätet.

Jag har gått med i piratpartiet. Jag tänker aldrig rösta mer på de partier som gör miljontals ungdomar i Sverige till lagbrytare. Snacka om att svika en hel generation.

Skivbolagen och filmbranchen har haft 10 år på sig att ta fram billiga och lagliga alternativ, men de har sumpat sina chanser genom sin totala gnidighet och senfärdighet.

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad (2009-04-18 17:37)

 

Add your comment

Your name:
Your email:
Rubrik:
Comment:
bloggar